Petrecere acasă pentru Preadolescenţi (10-13 ani)
Daca ai posibilitatea, pentru preadolescenţi, este ideală o petrecere în aer liber.

Câţi invitaţi? Cere părerea copilului înainte de a stabili pe cine chemi, astfel se va simţi în largul lui, dar nu îl lăsa să exagereze cu numărul invitaţilor.

Cât timp şi când? Mai mult de patru-cinci ore sau până seara târziu, dar în mod obligatoriu în weekend.


Party cu temă? Alege tematica împreună cu copilul. Este foarte posibil ca el să îşi dorească altceva decât ţi-ai imagina tu: o zi la circ sau la zoo, o ieşire la iarbă verde. Sau îi poţi propune: film-party cu DVD-uri, floricele şi sucuri, petrecere cu jocuri (de ex-emplu, Wii) sau o petrecere de tip Karaoke.

„Petrecere în nocturnă“?
 • Pregăteşte o masă stil bufet suedez, ceva mai consistentă, însă, cu aperitive calde şi reci, chipsuri, popcorn, hot dog, sandvişuri diferite sau comandă pizza caldă.
 • Pentru ore târzii, poţi servi un „midnight snack“, însă nu ceva exagerat de dulce sau cu mulţi conservanţi.
 • Nu accepta ca invitaţii să consume băuturi energizante, este destul de riscant.
 • Asigură-te că există un aparat de fotografiat pregătit, încărcat complet şi, eventual, cu un set de baterii de rezervă, şi lasă-l pe copil să îl folosească.
 • Nu îi impune ce gen de muzică să folosească, lasă-l pe el să o aleagă, dar stabileşte nişte limite în privinţa nivelului sonor.
 • Jocurile pe care i le poţi sugera ar fi: Mima, baloane de săpun, telefonul fără fir, Karaoke, Adevăr sau provocare.
 • Decide ferm ora de terminare a petrecerii, mai ales în cazul în care ştii că ea se va prelungi până seara târziu.
 • Nu accepta să se bea alcool şi verifică să nu „strecoare“ astfel de băuturi.
 • Verifică dacă a fost stabilit modul în care vor pleca invitaţii la ore târzii.
 • Idei pentru tort. Un tort în formă de inimă, decorat cu ciocolată, frişcă şi fructe proaspete este cea mai potrivită alegere.


Petrecere acasă pentru copii ceva mai măricei (6-9 ani)

Câţi invitaţi? Preferabil 8 sau 10, dar poţi invita până la 15. În caz contrar, te vei descurca tare greu. O recomandare: invită pe cât posibil copii de acelaş sex cu copilul tău, pentru că la această vârstă, băieţii preferă să se joace cu alţi băieţi, iar fetele cu fete.

Durata? Cel mult trei ore.

Când? După orele de şcoală sau într-o dupamiază de weekend.


Ce tematică? Gândeşte-te la o „petrecere activă“: sportul preferat al copilului, culoarea favorită, aniversarea-carnaval, micii cofetari (câteva fursecuri simple, pe care trebuie să le decoreze cu glazuri de culori diferite, un tub cu friscă, stafide, fructe confiate, bombonele), pizza party (la fel ca la cofetărie, doar că se folosesc mici blaturi de pizza), pictura pe faţă, cu seturi de culori speciale (le poţi lua şi de la magazinele online).

Alte idei simple si deosebite: prezentare de moda sau disco-party.

Jocurile. Preferatele vârstei: căutarea comorii, “Oglinda”, “statuile muzicale”, “Scaunele musicale”, “Cheile împăratului”, povestea pe roluri sau desene pe asfalt (asta dacă ai la dispoziţie o curte).

Mâncare. Serveşte câteva gustări calde precum pizza, miniburgeri, hot-dogs, eventual chips-uri, sărăţele sau minipateuri calde şi nu uita de îngheţată.

Idei pentru tort. Transformă blatul de tort într-un mic castel decorat cu îngheţată de arome şi culori diferite sau taie-l în bucăţele şi imaginează un trenuleţ.

Cadouri pentru invitaţi. Alege orice îţi dictează imaginaţia, dar asigură-te că fiecare copil va primi un dar şi un mesaj de mulţumire.

Petrecere acasă pentru copii mici (3-6 ani)
Câţi invitaţi? Numărul recomandat e de 6-9 copii sau, conform regulii, „un invitat pentru fiecare an al copilului plus unu“.

Durata? Este vârsta la care sunt plini de energie, dar cel mai bine e să nu depăşiţi două ore şi jumătate (trei ) (depinde şi de locaţia petrecerii).

Când? După-amiaza, nici prea devreme, astfel încât cei mici să-şi facă somnul de prânz, dar nici prea târziu, să nu se apropie prea mult ora de culcare şi să se simtă obosiţi.


Ce tematică? Poţi folosi o mascotă care va oferi un plus de culoare petrecerii, sau alege party-ul cu costume, pe care le poţi improviza rapid şi uşor, cu puţină imaginaţie.
 • Băieţi: piraţi cu o bandană peste frunte şi o legătură peste un ochi sau, poate, supereroul preferat.
 • Fetiţe: rochiţe de prinţese sau zâne.
 • Unisex: cowboy şi indieni sau vrăjitori şi vrăjitoare.
Jocurile. Câteva jocuri care să nu dureze mult: jocuri de masă, “Fierbinte sau rece”, “scaunele muzicale”, “baba oarba”, “pictură pe feţă”, desen pe baloane, parada costumelor (oferă premii sau dimplome (care se fac uşor la calculator), tuturor copiilor prezenţi la petrecere: pentru costumul cel mai amuzant, cel mai fioros, cel mai colorat etc.)

Mâncare. Optează pentru batoane de cereale, minipizza, chifteluţe, poate o cremă de brânză proaspătă, iaurturi cu fructe, un kebab vegetarian sau fructe în ciocolată.

Idei pentru tort. Poti alege sa decorezi tortul cu figurine decupate din aluat dulce sau chiar cu animale de jucărie.

Cadouri pentru invitaţi. O revistă cu personaje de desen animat, o figurină de turtă dulce, un pistol cu apă, un CD cu muzică pentru copii sau un set de bijuterii colorate sunt idei foarte bune şi deloc costisitoare.

Petrecere acasă pei cei mai mititei (1-3 ani)
Câţi invitaţi? Nu chema mai mult de 4-5 copii şi invită-i doar pe cei pe care micuţul îi cunoaşte bine. La vârsta asta, părinţii vor sta cu copiii şi vor dubla numărul musafirilor.

Durata? Maximum o oră şi jumătate (două) e absolut suficient. Cam atât le vei putea capta atenţia, fără să-i oboseşti şi fărăr să se plictisească.

Când? Majoritatea copiilor mici dorm la amiază şi sunt mai bine dispuşi dimineaţa, aşa că cel mai bun interval orar e înainte de prânz.

Ce tematică? Ţine cont de preferinţele pe care le au copiii la această vârstă: animale, zâne, prinţese. Poti improviza, folosind culoarea ori jucăria favorită a copilului. Nu uita: cât mai multe baloane!

Jocurile? Este o vârstă prea fragedă pentru ca ei să înţeleagă regulile unor jocuri. Pune-le la dispoziţie jucăriile copilului tău şi sigur se vor simţi foarte bine. Le mai poţi capta atenţia cu activităţi simple şi hazlii:
·        Să colorize pe hârtii printate
·        Să picteze cu degetele
·        Instrumentele muzicale (improvizează-le din sticle mici de plastic, închise bine, şi câteva boabe de orez sau fasole uscată).
·        Baloane de săpun sunt adorate de micuţi. Dacă o să aveţi câteva la indemână ar fi ideal.
·        De asemenea, micuţii petrecăreţi sunt foarte implicaţi în a aduna bile colorate iar dacă aveţi un cos plin pe care îl veţi arunca deasupra lor de câteva ori, vor fi super extaziaţi.
·        Baloanele, gustările şi muzica vor face restul.
Mâncarea. Nu este nevoie să pregătiţi o masă propriu-zisă, ci doar să serviţi câteva gustări uşoare, mici sandvişuri, prajiturele de casa, poate nişte iaurturi. Idei pentru tort: poţi scrie numele copiilor, folosind ciocolată topită sau frişcă, sau poţi decora tortul cu litere din ciocolată.

Cadouri pentru invitaţi. La plecare, oferă-le punguţe identice cu câte o mică jucărioară (ai grijă să nu poata fi înghiţită) sau, mai sigur, cu ceva dulce (bombonele, napolitane). Sau dacă rămân din baloane decorative puteţi să le puneţi pe beţe şi să le oferiţi cadou la plecare.

Copiii nu prea vor să împartă lucrurile cu ceilalţi, aşa că deschide cadourile primite mai târziu, ca să eviţi plânsetele şi conflictele.

Petrecere cu buget redus

La Aniversarea copilului, ideal ar fi să existe o locaţie de petrecere (căşuţă, club, grădiniţă, afterschool), animatori care să îi supravegheze şi să se ocupe de activităţile copiilor (clowni, prinţese, personaje din poveşti sau din desene animate) şi catering asigurate, doar că ar însemna un efort financiar serios.

O să încercăm să găsim nişte idei despre cum puteţi organiza o superpetrecere acasă, cu buget mic.

Secret! Dacă vă organizaţi  cu ceva timp dinaite sigur nu veţi uita nici un detaliu 

Bugetul. Stabileşte câţi bani vei cheltui şi nu te abate de la sumă.

Invitaţiile. Nu face invitaţia doar verbal. Poţi printa invitaţii haioase de pe Internet sau le puteţi face chiar voi singuri; oferă-le cu trei săptămâni înainte.

Invitaţii. Se spune că cea mai reuşită petrecere este cea la care numărul invitaţilor este egal cu vârsta copilului plus unu. Dacă nu poţi ţine seama de recomandare, ideal ar fi să nu fie mai mult de 10-12 copii. Altfel, se vor împărţi pe „grupuleţe“ şi vor fi greu de supravegheat.

Decorare. Alege o temă pentru amenajarea spaţiului pentru petrecere sau foloseşte multe baloane, de forme, mărimi şi culori diferite.

Mâncare. Nu opta pentru o masă elaborată, cei mici nu vor lăsa distracţia pentru mâncare. Un bufet suedez cu minisandvişuri, sărăţele şi felii de pizza este ideal.

Băuturi. Asigură-le răcoritoare sănătoase şi apă plată. După joacă, micuţii vor fi însetaţi.

Tortul. Prepară singură tortul sau cumpără blatul, însiropează-l şi decorează-l cu cremă.

Muzica. Cei mici adora muzica şi dansul, dar nu e nevoie de un DJ. Pregăteşte un playlist sau câteva CD-uri cu muzică preferată a copilului.

Cadouri. La plecare, oferă-le invitaţilor un mic dar (set de culori, minipuzzle, revista, CD).

Sanvişuri vesele

Ştiu că a mânca este o artă şi o plăcere. Cui nu-i place ca la o petrecere să se aşeze la o masă frumos aranjată, cu şerveţele, tacâmuri frumos pregătite? Dacă nu vreţi ca la petrecere să mâncaţi din obijnuitul meniu cu pizza şi optaţi pentru a face sanvişuri, foarte bine. Chiar şi un sandviş, de exemplu,  merită suficientă atenţie pentru a impresiona invitaţii.

Mini reţetă
Ingrediente :
 
* Felii de pâine

* Felii de salam sau şuncă

* Măsline

* Feliuţe de ardei roşu sau verde,castravete, roşii, morcovi

*Feliute de cascaval

Preparare:
 Se face precum în exemplele de mai jos :)

Ce ziceţi de următoarea “colecţie” de sandvişuri?


 


Sunt simpatice… de-ţi vine să le mănânci....
 Nu ne rămâne decât să ne lăsăm inspiraţi de aceste idei şi să creem noi senvişuri cu bunătăţi....Tot intrând pe diferite site-uri cu idei pentru copii, am dat şi peste această colecţie de sanvişuri....


Nu ştiu dacă putem să le mâncăm la cât de superbe sunt:)

Sursa de pe internet